tirsdag 4. januar 2011

OPPLYSNINGSTIDEN!

1) Hvorfor kalles perioden "opplysningstida"?
- Det kalles opplysningstiden fordi de var opptatt av fornuft og å tilegne seg kunnskaper.

2) Hva var hovedtrekkene i opplysningstida?
- I løpet av perioden utformet filosofer og forfattere mange av de prinsippene som danner grunnlaget for moderne demokrati nemlig menneskerettighetsprinsippene. Frihet, likhet og brorskap.

3) Vil du si at tankene fra opplysningstida gjelder fortsatt i dag? Begrunn!
- Likerettigheter og fremskritts optimisme er de som har mest betydning for oss i dag. Fremskritts optimisme også og det er økt kunnskap vil føre til fremskritt for mennesket. Likerettigheter at alle er like mye verdt.

Del 2: Ludvig Holberg
Hva slags fyr var Ludvig Holberg? Skriv en liten biografi om mannen som regnes som en av Norges største forfattere. Eller var han dansk...? Ludvig Holberg skrev mye, men han er mest kjent for sine komedier. Gjør kort rede for forfatterskapet hans.

- Ludvig Holberg er en dansk-norsk felleslitteraturens mest mangfoldige forfatter. Han skrev mye forskjellig. Han produserte mye blant annet 18 tykke bind, han er mest kjent for komediene, romanen Niels Klims underjordiske reise, og den essayistiske litteraturen. Vokste opp i Bergen og i 1702 dro han til København for å studere, og senere fikk han en yrkeskarriere som professor og lærer ved universitet, blant annet i teologi, retorikk, historie og geografi. Tekstene hans er preget av opplysningstiden tanker om at samfunn og mennesker kan forbedres ved hjelp av fornuft og kunnskap. Han var en lærd mann. Og hadde mye kjennskap til den internasjonal samfunnskulturen gjennom flere studiereiser til Frankrike, Italia og England. Etter hvert ble komediene hans satt opp til teaterstykker. I komediene hans brukte Holberg humor for å påpeke uheldige og kritikkverdige egenskaper ved mennesker og samfunn. Han fikk dermed et stort publikum. Jeppe på Berget og Rasmus Montanus er de to mest kjente verkene hans.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar